Pijemy ją niemal codziennie. Jednak cena kawy, którą mamy w domu nie przekracza nawet 10% ceny najdroższych jej odmian. Jakie to rodzaje? Dlaczego najdroższa kawa świata ma tak wysoką cenę? Co jest w niej wyjątkowego?
Kopi Luwak – kontrowersyjna i droga kawa
Kopi Luwak to jedna z najdroższych kaw na świecie Jej cena może sięgać nawet 700 dolarów za kilogram. Jest ona aż tak droga, gdyż jej produkcja jest bardzo specyficzna i kontrowersyjna jednocześnie. Ta najdroższa kawa świata jest bowiem zjadana przez pewien gatunek cywety azjatyckiej. Zwierzę trawi miąższ, a wydala ziarna kawy. Po ich oczyszczeniu i obróbce powstaje właśnie Kopi Luwak. Ma ona wyjątkowy aromat, a jej smak pozbawiony jest charakterystycznej goryczy.
Black Ivory Coffee – równie kontrowersyjna co Kopi Luwak
W świecie utarło się przekonanie, że najdroższa kawa świata to Kopi Luwak. Jednak nie jest to do końca prawda. Droższa od niej jest tajlandzka Black Ivory Coffee. Jej cena może sięgać nawet 1100 dolarów za kilogram. Produkowana jest bardzo podobnie do swojej poprzedniczki. Różnica polega na tym, że w procesie produkcji Black Ivory Coffee uczestniczą azjatyckie słonie.
Ziarna kawowca trawione przez słonie są pozbawione gorzkiego posmaku. Dodatkowo Black Ivory Coffee wyróżnia się nutami czekolady, trawy i tytoniu.
St. Helena – kolejna najdroższa kawa świata
Święta Helena to mała wyspa na Oceanie Atlantyckim Znana na całym świecie jest z tego, że to tam został wysłany Napoleon Bonaparte. Właśnie on powtarzał, że kawa na tej wyspie jest jedyną dobrą rzeczą. Dzięki niemu zyskała ona wysoką popularność najpierw w Paryżu, a później na całym świecie. Cena kawy z wyspy Świętej Heleny może kosztować nawet 700 zł za kilogram. Ma na to wpływ jej wysoka jakość oraz jej niewielkie ilości. Na tak małej wyspie nie ma zbyt dużo kawy. Ponadto ta najdroższa kawa charakteryzuje się słodkim posmakiem.
Blue Mountain – najdroższa kawa z Jamajki
Kolejnym rodzajem bardzo drogiej kawy jest Blue Mountain. Zawdzięcza ona nazwę swojemu pochodzeniu. Kawowce z jej ziarnami rosną bowiem w górach Blue Mountains na Jamajce. Mają one do dyspozycji wysoce żyzną glebę oraz duże opady. Wszystko to stwarza kawowcom bardzo dobre warunki do powstania kawy idealnej. Jednak ma to jeden minus. Kawowce w tym miejscu dojrzewają prawie dwa razy dłużej, bo aż 10 miesięcy. Ponadto zebranie ich jest nie lada wyzwaniem. Drzewa rosną przecież w wysokich górach. Blue Mouintain ma czysty, delikatny smak, który jest niemal pozbawiony goryczki. Cena za kilogram może sięgać nawet 1000 zł.
Picie kawy ma wiele zalet, ale także wady. Więcej na ten temat znajdziecie tutaj.