Konjac to roślina pochodząca z Azji. Bulwy są również używane w kuchni. Chociaż termin „makaron konjac” często wprowadza w błąd, nie ma on nic wspólnego z koniakiem. To długi, półprzezroczysty makaron zrobiony z korzeni rośliny o tej samej nazwie. Ten makaron jest obecnie bardzo popularny i jest używany na całym świecie jako niskowęglowodanowa i niskokaloryczna alternatywa dla tradycyjnego makaronu. Niskokaloryczne makarony konjac, od dawna stosowane w tradycyjnej medycynie chińskiej, niedawno trafiły do krajów europejskich. Początkowo był dostępny tylko w sklepach ekologicznych i azjatyckich. Obecnie jednak coraz częściej pojawia się na półkach wielu supermarketów, co jest wyraźnym świadectwem jego rosnącej popularności. Makaron Konjac podawany jest na sucho lub marynowany w wodzie, ale częściej występuje w tej drugiej formie.
Jakie właściwości ma makaron konjac?
Roślina składa się w 97% z wody i 3% z błonnika. Część mąki konjac, z której produkuje się makaron Shirataki, zawiera śladowe ilości białka i węglowodanów, ale w ogóle nie zawiera tłuszczu. Jest bogaty w błonnik roślinny zwany glukomannanem – naturalnie występujący w roślinie konjac. Glukomannan jest również stosowany jako dodatek do żywności, jako stabilizator lub zagęszczacz i jest oznaczony symbolem E425. Badania wykazały, że spożywanie glukomannanu może zmniejszyć objawy alergii i obniżyć poziom cholesterolu. Ze względu na taki rozkład wartości odżywczych makaron konjac jest produktem niskokalorycznym, który może być spożywany przez osoby na diecie. Makaron smakuje neutralnie. Doskonale wchłonie smak i aromat przygotowywanej potrawy. Nie wymaga obróbki cieplnej. Wystarczy dobrze wypłukać, albo zalać wrzątkiem i chwilę podgrzać, albo umieścić na przygotowanym talerzu w garnku i podgrzewać przez 2 minuty.
Dlaczego warto spożywać go na redukcji? makaron zero kalorii
Mączka z korzenia Konjac jest doskonałym źródłem błonnika. To także bogate źródło witamin i minerałów. Błonnik zapewnia prawidłowe trawienie. Zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas, a tym samym pomaga utrzymać zdrową wagę. 100 gramów makaronu konjac ma tylko 9 kalorii. Wiele osób nie wie, jaki makaron konjac można wykorzystać w kuchni. Z tego powodu wiele osób rezygnuje z kupowania takich produktów. Jednocześnie z konjacu można przyrządzić wiele dań, zarówno słodkich, jak i słonych. Świetnie sprawdzi się jako uzupełnienie klasycznych dań, takich jak makaron czy spaghetti. Świetne do smażonych warzyw i mięs. Możesz również kontynuować przygotowywanie zupy z dodatkiem zupy. Smakuje słodko i powinien dobrze smakować z owocami. Warto próbować różnych rozwiązań, bo w kuchni ograniczają nas tylko własne fantazje.