Druga Gwiazdka Michelin dla Polski
Styl Życia Wellness Druga Gwiazdka Michelin dla Polski

Druga Gwiazdka Michelin dla Polski? Wkrótce werdykt

Druga Gwiazdka Michelin dla Polski? Wkrótce werdykt
Wielki ludzik Michelina podczas tegorocznego karnawału w Niecei. [fot: AP/FOTOLINK]

Już 12 marca ukaże się biblia restauratorów - najnowsze wydanie Czerwonego Przewodnika Kulinarnego Michelin Main Cities of Europe 2014. W Polsce jest obecnie jedna restauracja doceniona przez to wydawnictwo. W przewodniku zostaną ocenione lokale z Warszawy i Krakowa.

Polskim zdobywcą Gwiazdki Michelin jest restauracja Atelier Amaro. Wraz z premierą Main Cities of Europe 2014, dowiemy się, czy miejsce to utrzyma wyróżnienie, lub czy zdobędzie kolejną Gwiazdkę Michelin dla Polski.

- Wszyscy mówią, że najtrudniej zdobyć pierwszą Gwiazdkę. Wierzę, że odblokuję potencjał, którego nawet nie znam... 20 lat mojej pracy wysiłku, wyrzeczeń zostało dostrzeżonych. Jednocześnie opadło napięcie, które mi towarzyszyło od zeszłorocznego wyróżnienia Wschodzącej Gwiazdki Michelin. Zdobycie Gwiazdki jest jak otwarcie okna na oścież - mówił Wojciech Modest Amaro, tuż po otrzymaniu Gwiazdki Michelin w 2013 roku.

W przewodniku Main Cities of Europe restauracjom przyznawane są następujące symbole: Sztućce (Łyżka & Widelec) - za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców); Bib Gourmand - za stosunek, jakości do ceny; Gwiazdki Michelin - za walory smakowe potraw (od jednej do 3 gwiazdek).

Jedna Gwiazdka Michelin oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie oznaczają rewelacyjną kuchnię wartą odwiedzenia, a trzy - wyjątkową kuchnię wartą specjalnej podróży. Decyzję o uhonorowaniu tym najbardziej prestiżowym tytułem podejmuje kolegialnie aż trzech inspektorów Michelin. Osobnym wyróżnieniem przyznawanym restauracjom jest Wschodząca Gwiazdka, która oznacza bardzo duże szanse na zdobycie właściwego symbolu w latach kolejnych - wyjaśniają służby prasowe Michelin Polska.

 

Jednak przyznanie Gwiazdki Michelin nie jest dożywotnie. Jeżeli przy kolejnej wizycie inspektorzy stwierdzą, że jakość potraw spadła, mogą wyróżnienie odebrać.

Przewodnik Michelin Main Cities of Europe pojawia się na rynku od ponad 100 lat i jest uznawany za najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie. Wszelkie informacje praktyczne w nim zawarte, rankingi lokali oraz przyznane wyróżnienia są sprawdzane oraz aktualizowane każdego roku.

Czytaj w Platine.pl
Robi desery z grzybów i chłodnik z pigwy
Nasza kuchnia może podbić podniebienia smakoszy na całym świecie.
"Kociokawiarnia" oblegna przez londyńczyków
Jeszcze przed oficjalnym otwarciem stoliki zarezerwowało 3 tys. klientów.
Polka, która ściga się z Jamiem Olivierem
W 25 minut i za 25 złotych można ugotować pełnowartościowy obiad - przekonuje.
SKOMENTUJ

Podpis:   
Podaj drugi znak kodu Eaawk
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy. Masz szansę rozpocząć ciekawą dyskusję.